1 martie 2012

Evidenta gestiunii deseurilor

HG 856/2002, privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, cu completarile ulterioare, prevede obligatii in domeniul gestiunii deseurilor.

Ce prevede HG 856/2002?

Agentii economici care genereaza deseuri au obligatia sa tina evidenta gestiunii deseurilor in conformitate cu modelul prevazut in anexa nr. 1 la hotarare, pentru fiecare tip de deseu

Aceste date, centralizate, se transmit anual autoritatilor publice teritoriale de protectia mediului, la cererea acestora.

Agentii economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare, transport, depozitare temporara, valorificare si eliminare a deseurilor aplica aceasta prevedere numai pentru deseurile generate din activitatile proprii.


Cum se completează evidența gestiunii deșeurilor? vezi aici.La completarea evidentei deseurilor se aplica un sistem de codificare a deseurilor conform listei din anexa nr. 2 la hotarare. Procedura prevede, pentru fiecare tip de deseu identificat, utilizarea unui cod format din 6 cifre (a se vedea art. 6 la hotarare). Deseurile periculoase trebuie marcate cu un asterisc (*) dupa codul de 6 cifre. Pentru mai multe detalii vizi aici.

Deseurile rezultate din colectarea ambalajelor, inclusiv amestecurile de ambalaje din materiale diferite, se incadreaza la codul 15 01, si nu la codul 20 01 (a se vedea art. 8 punctul (3) la Ordinul MMP 794/2012).

Absenta evidentei gestiunii deseurilor, inscrierea de date incorecte in aceasta, neutilizarea codurilor deseurilor pentru completarea evidentei, precum si netransmiterea catre autoritatilor publice centrale si celor teritoriale de protectie a mediului a evidentei constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 7.500 lei.


Noua lege privind regimul deseurilor, Legea 211/2011, la Capitolul 32 „Pastrarea evidentei” prevede cerinte suplimentare. Neindeplinirea noilor obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei.


Care sunt noile obligatii aduse de Legea 211/2011?


Producatorii de deseuri, detinatorii de deseuri, comerciantii si brokerii, asa cum sunt definiti in anexa nr. 1 la lege, precum si operatorii economici care desfasoara activitati de tratare a deseurilor sunt obligati sa asigure evidenta gestiunii deseurilor pentru fiecare tip de deseu, in conformitate cu modelul prevazut in anexa nr. 1 la HG 856/2002, cu completarile ulterioare, si sa o transmita anual agentiei judetene pentru protectia mediului.


Acestia mai au obligatia sa pastreze evidenta gestiunii deseurilor cel putin 3 ani. Exceptie fac operatorii economici care desfasoara activitati de transport, care trebuie sa pastreze evidenta timp de cel putin 12 luni.

Producatorii si detinatorii de deseuri persoane juridice trebuie sa pastreze buletinele de analiza care caracterizeaza deseurile periculoase generate din propria activitate si sa le transmita, la cerere, autoritatilor competente pentru protectia mediului.

Persoanele juridice/Persoanele fizice autorizate, precum si producatorii de deseuri periculoase, operatorii economici care sunt autorizati pentru colectarea si transportul deseurilor periculoase sau care actioneaza in calitate de comercianti ori brokeri sunt obligati sa tina o evidenta cronologica a cantitatii, naturii, originii si, dupa caz, a destinatiei, a frecventei, a mijlocului de transport, a metodei de tratare, precum si a operatiunilor de valorificare si eliminare si sa o puna la dispozitia autoritatilor competente, la cererea acestora.

Mai multe despre evidenta gestiunii deseurilor: apasa aici!

Cum codifici deseurile: apasă aici!

3 comentarii

 1. Buna ziua

  Apreciez foarte mult informatiile pe care ni le oferiti. Pentru ca sunt persoana responsabila cu gestiunea deseurilor in societatea in care lucrez imi place sa ma informez mai ales ca informatia cu care ne alegem din cursul pe care suntem obligati sa il facem este putina si nu neaparat relevanta pentru domeniile in care lucram. Referitor la HG. 856 / 2002 din ceea ce am citit mai sus am inteles ca va trebui sa trimitem anual evidenta tinuta conf. Anexa 1....diferenta este ca inainte trebuia la cerere acum este obligatorie anual. Nu reusesc sa gasesc in legislatie obligatia de a transmite lunar o evidenta a deseurilor si poate aici ma ajutati dumneavoastra. Legat de deseurile periculoase: lucrez intr-un service auto unde exista ulei uzat, filtre de ulei uzate, DEEE periculoase si ambalaje contaminate. Cum anume ar trebui sa procedez cu privire la buletinele de analiza? O alta intrebare la care inca nu i-am gasit raspuns este: Unde pot incadra acele sprayuri folosite in service pentru gresare, ungere etc. pentru ca colectorul cu care lucrez mi-a spus ca trebuie incadrate la ambalaje contaminate si implicit eliminate. Si o ultima intrebare: ce se intampla cu acele deseuri din plastic din cadrul masinilor care desi se poate colecta nu exista colector care sa le preia?
  VA multumesc anticipat!

  RăspundeţiȘtergere
 2. Buna ziua,

  Multumesc pentru aprecierile pozitive legate de blogul meu. Revin cat de curand cu un raspuns la intrebarile formulate de dvs.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bunza ziua din nou,

   Legea prevede ca evidenta deseurilor sa fie raportata anual catre autoritatea de mediu (APM). Nu exista o prevedere care sa oblige transmiterea acestei evidente cu o frecventa mai mare, de exemplu lunar, trimestrial. Acest lucru se intampla, de exemplu, acolo unde prin autorizatia de mediu se specifica clar frecventa de raportare.

   Legat de buletinele de analiza. Acestea se fac cu prioritate pentru deseurile care rezulta din activitatea unei firme. Genul acesta de deseu precum - tub spray golit provenit de la diferite continuturi periculoase - nu ar fi chiar un deseu care rezulta direct dintr-o activitate specifica, precum productia de sprayuri. Este aceeasi problema ca si cu becurile uzate care rezulta din spatiile de birouri. Ceea ce puteti face este sa solicitati de la producatorul acelui produs ori de la comerciantul de unde l-ati achizitionat o astfel de caracterizare si/sau buletin de analiza, dar nu cred sa obtineti prea curand. Cat despre metoda de tratare a deseurilor, aici trebuie sa vedeti cu cine aveti contract pentru tratare (valorificare ori eliminare) sau cu cine puteti incheia un astfel de contract.

   Cat despre plasticul de la parti auto devenite deseuri - aici trebuie sa mai cautati. Cu siguranta veti gasi un operator autorizat sa preia si astfel de deseuri.

   In toate cazurile eu va astept la cursurile noastre pentru a discuta in detaliu chestiunile prevazute in legislatia cu deseurile.

   Ștergere

Google+ Followers

Share buttons

Get Widget