21 martie 2012

„Ierarhizarea deseurilor” si „protectia sanatatii populatiei si a mediului” se dau la pachet

Dacă citești noua Lege a deșeurilor observi că apar des referiri la două art. 4 și art. 20Articolul 4 ne spune cum este cu ierarhizarea deșeurilor

Articolul 20 ne spune despre protecția sănătății și a mediului.

Neîndeplinirea prevederilor din cele două articole de lege nu conduce direct la sancțiuni. Totuși, dacă analizăm textul de lege, observăm că apar două articole în care se face referire la ele, iar amenda este de la 20.000 lei la 40.000 lei.

Mai multe despre sancțiunile din Legea 211/2011 pentru producătorii și deținătorii de deșeuri aici.


La ce se referă sancțiunile cu pricina?

Capitolul 9. Valorificarea deșeurilor: art. 13. - Producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri au obligația valorificării acestora, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1)-(3) și art. 20.

Capitolul 14. Responsabilitatea pentru gestionarea deșeurilor: art. 22. - (1) Producătorul de deșeuri sau, după caz, orice deținător de deșeuri are obligația de a efectua operațiunile de tratare în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1)-(3) şi art. 20 sau de a transfera aceste operațiuni unui operator economic autorizat care desfășoară activități de tratare a deșeurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deșeurilor în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1)-(3) şi art. 20.


Despre ce este vorba aici?

Cum operațiile de valorificare a deșeurilor sunt parte din operațiile de tratare a deșeurilor (tratarea deșeurilor include și toate operațiile de valorificare a deșeurilor), cele două articole se referă cam la același lucru ori, articolul 13 este un caz particular al articolului 22 (1).

În fine, ideea este că producătorul de deșeuri și deținătorul de deșeuri trebuie să realizeze operațiile de tratare a deșeurilor cu luarea în considerare a „ierarhiei deșeurilor” și să asigure totodată și „protecția sănătății populației și a mediului”. 

Dacă nu se întâmplă treaba asta înseamnă amendă, iar lucrurile devin serioase. Amenda este de la 20.000 lei la 40.000 lei.


Mai multe despre ierarhizarea deșeurilor aici.

Mai multe despre protecția sănătății populației și a mediului aici.

Concluzie

Ierarhizarea deseurilor si protectia sanatatii populatiei si a mediului reprezinta obligatii si nu optiuni. Neindeplinirea acestora duce la amenzi usturatoare.

Responsabilii cu gestionarea deseurilor de la nivelul producatorilor ori detinatorilor de deseuri trebuie sa intreprinda demersuri concrete privind respectarea ierarhiei deseurilor si protectia sanatatii populatiei si a mediului atunci cand proiecteaza, aplica, verifica si analizeaza eficacitatea sistemului de management al deseurilor din cadrul organizatiilor lor.