8 august 2012

Despre uleiurile uzate (2)Ce prevede HG 235/2007?

Evident, reguli. Reguli pentru gestionarea uleiurilor uzate.
Sunt incluse aici uleiurile uzate, emulsiile si filtrele de uleiuri uzate.

Nu sunt incluse aici si nu fac obiectul HG 235/2007: uleiurile uzate continand bifenili policlorurati sau alti compusi similari in concentratii mai mari de 50 ppm, care fac obiectul HG 173/2000, precum si uleiurile uzate contaminate.

Ce mai prevede HG 235/2007? Bineinteles, obligatii si sanctiuni.
O prima obligatie este legata de ierarhizarea in aplicarea metodelor de tratare a uleiurilor uzate.

Ierarhia deseurilor in cazul uleiurilor uzate.

HG 235/2007 prevede la art. 11 ordinea ierarhiei deseurilor in cazul gestionarii uleiurilor uzate. Aceasta se realizeaza in 3 pasi:
(1)   valorificarea prin regenerare, in cazul in care uleiurile uzate se preteaza acestei operatii. In caz contrat se merge la urmatorul pas;
(2)   coincinerare si alte operatii de valorificare;
(3)   eliminarea prin incinerare, cu respectarea valorilor limita de emisie prevazute in HG. 128/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care procedeele prevazute mai sus nu sunt aplicabile.
Abaterea de la regula reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice.

Cine sunt actorii prevazuti de HG 235/2007?

O lectura simpla aduce in prim plan 10 categorii de actori. Este foarte posibil ca o firma, dupa lecturarea textului, sa se regaseasca intr-una sau mai multe dintre aceste categorii. Hai sa vedem care sunt actorii:
  1. persoanele fizice si operatorii economici (a se vedea mai multe aici);
  2. generatorii de uleiuri uzate (a se vedea mai multe aici);
  3. detinatorii de uleiuri uzate (a se vedea mai multe aici);
  4. operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare a uleiurilor uzate (a se vedea mai multe aici);
  5. statiile de distributie a produselor petroliere si alti operatori economici care comercializeaza uleiuri de motor si de transmisie (a se vedea mai multe aici);
  6. producatorii de uleiuri si importatorii de uleiuri, denumiti si persoane responsabile ori cei care introduc in piata uleiuri (a se vedea mai multe aici);
  7. operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de transport al uleiurilor uzate (a se vedea mai multe aici);
  8. operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de valorificare a uleiurilor uzate prin  regenerarea  sau prin alte operatii de valorificare a acestora (a se vedea mai multe aici);
  9. operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de valorificare a uleiurilor uzate prin  coincinerare si cei autorizati sa desfasoare activitati de eliminare prin incinerare a uleiurilor uzate (a se vedea mai multe aici);
  10. producatorii si importatorii de uleiuri si lubrifianti (a se vedea mai multe aici).
Exista doi actori ai Legii 211/2011 care nu apar aici. Este vorba despre comercianti si despre brokeri. Asa cum stim deja, cei doi actori fac parte si participa la gestionarea deseurilor, deci si a uleiruilor uzate. Care sunt obligatiile acestora? Nu vom afla din HG 235/2007.

Unde putem afla cine se ocupa autorizat de gestionarea uleiurilor uzate?

Este bine de stiut ca, potrivit art. 18 din HG 235/2007, agentiile locale pentru protectia mediului trebuie sa asigure afisarea listei cuprinzand operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de gestionare a uleiurilor uzate.

Ce alte obligatii prevede HG 235/2007?

HG 235/2007 contine 2 anexe care sunt extrem de importante.

Anexa 2 contine: Declaratia pentru livrarea uleiuriloruzate. Se completeaza de generatorul, detinatorul si/sau de colectorul de uleiuri uzate.


Citeste aici parte (1) a articolului despre uleiurile uzate.Interdictii si obligatii ale persoanelor fizice si operatori economici (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale generatorilor de uleiuri uzate (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale detinatorilor de uleiuri uzate (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare a uleiurilor uzate (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale statiilor de distributie a produselor petroliere si alti operatori economici care comercializeaza uleiuri de motor si de transmisie (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale producatorilor de uleiuri si importatorilor de uleiuri, denumiti si persoane responsabile ori cei care introduc in piata uleiuri (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de transport al uleiurilor uzate (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de valorificare a uleiurilor uzate prin  regenerarea  sau prin alte operatii de valorificare a acestora (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de valorificare a uleiurilor uzate prin  coincinerare si cei autorizati sa desfasoare activitati de eliminare prin incinerare a uleiurilor uzate (a se vedea mai multe aici).
Obligatii ale producatorilor si importatorilor de uleiuri si lubrifianti (a se vedea mai multe aici).

Alte informatii despre uleiuri uzate:
Puteti afla mai multe despre definitiile utilizate in HG 235/2007 aici:

Puteti afla mai multe despre Legea 211/2011 si despre alte acte legale in domeniul deseurilor aici:
Mihai Dogariu
Auditor & Lector QEHS