18 septembrie 2012

Despre HG 621/2005 privind ambalajele si deseurile de ambalaje

Ca orice alt text legal care se refera la mai toti actorii implicati in gestionarea deseurilor, si HG 621/2005 respecta regula. Un numar mare de actori sunt vizati.

Ce actori sunt luati in considerare de HG 621/2005?

Avem asa:

Operatori economici producatori de ambalaje;
Operatori economici producatori de produse ambalate;
Operatori economici care produc produse ambalate in ambalaje reutilizabile
Operatori economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje reutilizabile;
Operatori economici care introduc pe piata ambalaje;
Operatori economici care introduc pe piata produse ambalate in ambalaje reutilizabile;
Operatori economici care introduc pe piata ambalaje de desfacere;
Operator economic autorizat de către o comisie constituită la nivelul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului;
Operatorii economici care achizitioneaza direct produse ambalate si/sau ambalaje;
Operatorii economici care comercializeaza produse in structuri de vanzare cu suprafata mare;
Operatorii economici care comercializeaza catre consumatorii/utilizatorii finali produse in structuri de vanzare cu suprafata medie si mare;
Operatorii economici detinatori de deseuri de ambalaje cod 15.01;
Autoritatile deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale;
Autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale;
Operatorii economici care preiau deseurile de ambalaje in vederea valorificarii;
Operatorii economici care desfasoara activitati de colectare, transport, valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje;
Persoanele fizice si persoanele juridice care genereaza deseuri de ambalaje din alte activitati decat cele comerciale, industriale sau de productie;
Serviciul public de salubrizare;
Garda Nationala de Mediu;
Autoritatea Naţionala pentru Protectia Consumatorilor;
Administratia Fondului pentru Mediu;
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;
Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor;
Comisia Europeana.

Ce trebuie sa faca fiecare dintre acesti actori? Despre acest aspect o sa revin in urmatoarele articolele. Atunci cand unul dintre articole va fi gata va aparea cu un link pe „actorul” vizat.

Dar sa vedem de ce mai avem parte in HG 621/2005.

Despre durata de viață a ambalajelor și despre paleții de lemn aici.

Care sunt legaturile lui HG 621/2005 cu alte texte legale?

Aici lucrurile nu difera, din nou, fundamental de cele ale intregii legislatii in domeniul deseurilor, cel putin in acest moment. Legea 211/2011 abroga OUG 78/2000, insa toate celelalte texte legale (marea majoritate a lor) sunt legate de intelesul si prioritatile OUG 78/2000.

Care este impactul imediat? Exista mai multe lucruri care fac sa fie diferite textele din Legea 211/2011 si restul textelor legale. In primul rand, vocabularul, sensul cuvintelor din definitii. Mai apoi ordinea prioritatilor in gestionarea deseurilor. Sunt doar cateva motive pentru care citirea unui text in vigoare al unui act legal aprobat inainte de Legea 211/2011 devine dificila. 
Ca sa nu mai vorbim de aplicarea lui. 

Dar, dincolo de acest impediment, exista o serie de alte acte legale care fac ca HG 621/2005 sa fie citita intr-un ansamblu mai mare, cu mai multe instrumente la dispozitia utilizatorului. Printre aceste texte legale se numara HG nr. 1872/2006 si HG nr. 247/2011, care completeaza si modifica textul sau. Alte texte importante se refera, de exemplu, la doua ordine de minstru, Ordinul nr. 2742/2011 care prezinta Procedura si criterii de autorizare, reautorizare, revizuire, avizare anuala, emitere si anulare a licentei de operare, a procentajului minim de valorificare a deseurilor de ambalaje preluate de la populatie, a operatorilor economici in vederea preluarii obligatiilor privind realizarea obiectivelor anuale de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje si Ordinul 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje.

Alte texte legale importante sunt OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu sau Legea 132/2010 privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice.

Mai sunt si altele, dar toate la timpul lor. Despre ele o sa fac referire acolo unde este cazul, in cadrul comentariilor privind obligatiile actorilor din domeniul ambalajelor si deseurilor de ambalaje.

Ce mai prevede HG 621/2005?

Doua aspecte sunt importante:

Ambalajele „reutilizabile”, cu toata teoria pe care o aduce aceasta notiune, si

Obiectivele anuale privind valorificarea sau incinerarea în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi, respectiv, reciclarea deşeurilor de ambalaje.

Evident, o intreaga teorie este legata de notiunea de ambalaj, deseu de ambalaj ori gestionarea deseurilor de ambalaje. Si acesta este un subiect care intereseaza atunci cand vrei sa stii ce obligatii ai in legatura cu ambalajele ori deseurile de ambalaje.

Altceva despre HG 621/2005?

Evident, ca orice text legal care se respecta, HG 621/2005 are o serie de contraventii care o fac sa fie mai interesanta pentru citit si aplicare. Cred ca merita un comentariu (un articol) pe acest subiect.

Va provoc la dialog si la schimb de opinii. Am sa detaliez mai mult sau mai putin subiectul despre ambalaje si deseuri de ambalaje in functie si de interesul pe care il vad de la dvs. prin plasarea unui comentariu in sectiunea de comentarii imediat de sub acest articol.

Ce mai poti citi in legatura cu ambalaje si deseuri de ambalaje:
Trimiteți un comentariu