20 ianuarie 2014

Legea 211/2011 se modifica?

Anul 2014 a venit cu nevoia de schimbare. Legea 211/2011 trebuie schimbata si asta urgent. Comisia Europeana cere României sa faca asta.

Indiferent care este motivul acestei schimbari, am observat o agitatie destul de mare in rândul celor care se ocupa cu aplicarea prevederilor Legii 211/2011 din diferitele zone ale economiei natioanle. Acesta este un prim pas bun si care trebuie apreciat, aplaudat pe masura. El arata ca lumea s-a mobilizat, si-a facut temele, cunoaste legislatia, si acum este sensibila la orice schimbare in cadrul legislatiei. Am primit mai multe e-mailuri in care fosti si actuali colaboratori m-au anuntat de iminenta schimbare.

Pe vremea lui OUG 78/2000 (fosta legislatie in materie de deseuri) era greu sa gasesti prea multa lume cunoscatoare, de exemplu, a prevederilor lui HG 856/2002, desi acesta este cel mai popular in cadrul activitatilor de zi cu zi a celor care numara deseurile. Acum, cu noua lege -  Legea 211/2011 - lucrurile au mers inainte. (O prevedere din Legea 211/2011 a trimis lumea la cursuri, iar rezultatele au aparut.)

Pentru cei curiosi, exista o pagina de internet unde se poate gasi textul in forma de draft a propunerilor de modificare si completare a Legii 211/2011: 


http://mmediu.ro/new/wp-content/uploads/2014/01/2014-01-14_Legea_211_ver-final.pdf

Curiozitatea m-a indemnat sa fac o lectura (destul de superficiala, recunosc) asupra textului. 

Am observat ca legiuitorul nu a renuntat la expresiile de tip „valorificarea, tratare, eliminarea”, chiar daca „tratarea deseurilor”, asa cum ne explica anexa nr. 1 la Legea 211/2011 include si „valorificarea deseurilor” si „eliminarea deseurilor”. Asta este una. La fel „colectarea si stocarea deseurilor”, desi  in definitia colectarii deseurilor sunt incluse si operatiile de stocare.

M-as fi asteptat ca noua propunere de OUG sa fie mai blânda cu cititorul si sa explice când utilizam termenul de „tip de deseu”, când „categorie de deseuri” si când „flux de deseuri”. Acum parca este tot una, iar treaba cu „fluxurile de deseuri” pare sa fie o chestiune mult mai sensibila si mai aplicata in sens practic. De asemenea, nu am inteles de ce trebuie sa avem si o caracterizare de deseu periculos plus buletin de analiza a deseului periculos, iar acum si raport de incercare!

Evident, ar fi mult de comentat legat de textul de modificare a Legii 211/2011, dar am sa mai fac numai doua observatii. Prima, legata de abundenta de Decizii, Directive, toate UE, in text, care sperie pe oricine ar vrea sa se conformeze cu noile prevederi legale. Iar a doua observatie este legata de doua texte de lege care urmeaza sa fie abrogate cu ocazia intrarii in vigoare a noii OUG - si anume HG 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate, care se cerea implicit abrogata daca citeai textul Directivei dupa care s-a croit Legea 211/2011 si HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile [...]. Faptul ca dispar vechile tabele pentru inregistrarea evidentei deseurilor este un lucru bun, mai ales ca existau cateva lucruri care nu erau foarte clare acolo, dar ce facem cu lista cu deseurile, cu codurile de deseuri?

Dincolo de ceea ce aduce noua propunere de modificare a Legii 211/2011, cu bune si cu rele, este clar ca trebuie sa intelegem ca vor veni schimbari care necesita abordari diferite la nivelul fiecarui actor din piata deseurilor.

Mihai Dogariu
Lector si auditor 
pentru sisteme de management ISO/OHSAS 
Trimiteți un comentariu