14 aprilie 2014

Gestionarea deșeurilor la capitolul infracțiuni

Ceea ce nu a reușit Legea 211/2011 a făcut Legea 101/2011 republicată în 2014

Gestionarea deșeurilor a ajuns la capitolul infracțiuni. Cu alte cuvinte „colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, inclusiv supravegherea acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, precum şi acţiunile întreprinse de brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.” 

Conform noilor prevederi legale, orice persoană care, în exercitarea atribuţiilor legale, constată săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de Legea 101/2011 are obligaţia de a sesiza de îndată organele de urmărire penală.Lege nr. 101/2011 republicată în 2014, pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului aduce infracţiunile asociate cu decesul, vătămarea gravă a persoanei sau prejudiciul semnificativ adus mediului.

Legea 101/2011 republicată în 2014 aduce noi situații de infracțiune la cele deja prezentate în art. 63 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor.
Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor a mai fost amendată în 2014 la capitolul infracțiuni  (vezi aici).
Practic Legea 211/2011 a văzut ceva schimbări în 2014, dar toate la capitolul infracțiuni. Marea schimbare anunțată de proiectul de ordonanță de urgență nu s-a produs încă.

Despre ce infracțiuni discutăm?

Am reţinut pentru acest articol trei situații. Lista este cu siguranță ceva mai lungă.

Acestea sunt:

Art. 3. - Colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, inclusiv supravegherea acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, precum şi acţiunile întreprinse de brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”. 

Nu înţeleg de ce în acest articol sunt vizați numai brokerii (pe lângă colectori, transportatori ori cei care realizează operațiile de tratare a deșeurilor). Comercianţii (de deşeuri) nu au şi ei locul lor aici? Ori la data apariției Legii 101/2011 nu se știa de comercianții de deșeuri.

Această infracțiune are cea mai ușoară pedeapsă. Următoarele două cazuri aduc pedepse mai mari.

Ele sunt:

Art. 4. - Exportul sau importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006 […], indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operaţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.”, şi

Art. 5. - Exploatarea cu încălcarea dispoziţiilor legale îndomeniu a unei instalaţii în care sedesfăşoară o activitate periculoasă sau în care sunt depozitate ori utilizate substanţe sau preparate periculoase, de natură a provoca în afara instalaţiei decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.”

Este interesant articolul 5 , care devine în acest context o vacă de muls pentru cei mai mulți dintre locuitorii din apropierea instalațiilor în care se desfășoară o activitate periculoasă ori depozitează sau utilizează chimicale periculoase. Dacă ai un frate care și-a pierdut auzul poți acum să dai în judecată instalația, ori dacă bunica a pierdut un dinte, de asemenea poți să dai în judecată instalația. Ce să mai spunem dacă vrei să-ți vinzi proprietatea gard în gard cu instalația poluatoare!

Ce mai aduce Legea 101/2011 republicată în 2014?

O mare, mare, mare dezamăgire. Să explic.

Anexa nr. 1 menţionează o listă lungă de acte normative vizate de efectul Legii 101/2011 (republicată 2014). Aflăm de aici, printre altele că în această listă sunt menționate o serie de titluri legale care, la data republicării erau abrogate. Este şi cazul celebrei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, text care a apus de mult. Domnilor nu ați auzit de Legea 211/2011?

Probabil că procedurile privind republicarea textelor de lege nu au în vedere și actualizarea unor astfel de informații, spre dezavantajul cititorului, mai ales pentru acela care nu este deprins cu istoricul legislației.

Dezamăgirea mea este mare pentru că un text publicat în 2014, chiar și în forma sa revizuită, precum Legea 101/2011 republicată 2014 aduce în discuție texte legale abrogate, perimate.

M-aş fi aşteptat, dacă tot s-a republicat această lege, ea să fie „periată” de textele apuse. Ar da bine la ochi, când citeşti un text legal în 2014, să vezi ce este aplicabil acum și nu ce a fost în 2000.

Dar să-i lăsăm pe cei ce au nevoie să aplice noile prevederi legale (republicate) să-și consume timpul descifrând puzzle-ul propus de legislativ.

Trimiteți un comentariu