21 mai 2014

Dacă vine luna iunie discutăm despre raportarea uleiurilor pe care le-am utilizat și de cele uzate de care ne-am debarasat

Așa cum ne-a obișnuit legiutorul, dacă este luna iunie ne gândim la jumătatea anului sau la evidența și raportarea uleiului proaspăt consumat și la cel uzat de care ne-am debarasat. Se lasă cu amendă de la 7.500 lei la 10.000 lei.Nu este o regulă, totuși semestrial aduce după sine lunile iunie și decembrie, luni bune pentru a face balanța uleiului proaspăt consumat, precum și a uleiului uzat. 

Cam asta este ceea ce trebuie să știm dacă suntem generatori sau deținători de uleiuri uzate. HG 235/2007 ne spune ce și cum. 

Evidența menționată mai sus trebuie raportată către autoritatea de mediu.

Atenție! Aici nu discutăm de evidența gestiunii deșeurilor și nici că evidența cerută de HG 235/2007 presupune că nu mai este necesară evidența conform HG 856/2002.

Mai mult despre obligațiile generatorilor de uleiuri uzate aici.

Mai mult despre obligațiile deținătorilor de uleiuri uzate aici.

Legea 211/2011 vine și ea cu un capitol dedicat uleiurilor uzate. Frumusețea este că Ditectiva care stă la baza Legii 211/2011 abrogă Directiva care stă la baza lui HG 235/2007, însă la noi HG 235/2007 cum nu este abrogat, duce la concluzia că, atunci când discutăm de această hotărâre a Guvernului înseamnă că funcționăm încă în baza unei Directive abrogate la nivelul UE. Dar despre asta cred că am mai discutat într-un articol mai vechi.

Noul proiect de modificare a Legii 211/2011 parcă rezolvă această problemă, dar până nu vedem modificarea aprobată în Monitorul Oficial nu discutăm nimic.

Revenind la subiectul articolului, aici avem doi actori pe care HG 235/2007 îi evidențiază separat: generatorii de uleiuri uzate, care conform art. 3, (1) - d - reprezintă „orice persoană fizică sau operatori economici din a căror activitate rezultă uleiuri uzate” și deținători de uleiuri uzate, care „deținători” nu mai au o definiție în acest HG. Asta nu înseamnă nimic. Totuși a fi deținător se poate înțelege că cel care preia uleiurile uzate poate fi „un astfel de deținător”, la fel și colectorul poate fi „un altfel de deținător” și așa mai departe, iar asta face ca toată lumea din domeniul gestiunii deșeurilor (de uleiuri uzate) să devină de fapt „deținător de uleiuri uzate”. Legea 211/2011 încearcă să explice ceva despre deținătorii de deșeuri, dar nu ne duce la o altfel de concuzie.

Mai multe despre HG 235/2007 aici

Dacă vrei mai multe detalii despre termenii utilizați în domeniul uleiurilor uzate aici și aici.


Dacă ți-a fost util acest articol te rog lasă un comentariu.

Dacă ai o întrebare legată de Legea 211/2011 sau despre legislația în acest domeniu, la care dorești un răspuns, lasă un comentariu. 

Astfel împreună vom afla mai multe despre legislația în domeniul deșeurilor. 
Trimiteți un comentariu