18 august 2014

Legea serviciului de salubrizare a localităților, remake 2014 cu parfum puturos și formă tristă

Domestos a adus la televizor reclama cu demonii nevăzuți care au ocupat vasul de WC. Legea 101/2006 a creat demoni noi mai aproape de ușa noastră
Așa cum ne-am așteptat, prevederile din noua versiune a Legii 101/2006, fardată și aranjată 2014, cea cu salubritatea, a afectat și blocurile noastre. Colectarea separată pentru unii, pentru alții colectare selectivă, se face cu ajutorul „salubriștilor” care își arată măiestria și ingeniozitatea.

Colectarea cu sacii, cu coșul, cu eticheta imprimată și lipită pe perete și .... cu multe zemuri și mirosuri evident grețoase pe coridoarele blocurilor, cam așa stau lucrurile la noi. Cei care au ferestre deasupra acestor „invenții triste” știu mai multe despre ce vorbesc.Din respect pentru cei care privesc fotografia am ales momentul în care acești saci și coșul sunt spații goale. Detaliile de conținut pătează pe termen lung retina privitorului.

Tomberonul este varianta leneșă a soluției care cere să iei coșul de gunoi din casă și să-l descarci undeva afară din bloc. Este comod, iar tomberonul, dacă este sănătos, înghite cu bucurie prada. Acum, pe lângă gura tomberonului s-au născut tot felul de „polipi” în care se colectează totul, orice crede omul că poate avea ceva hârtie, carton, sticlă, plastic, metal; totul, inclusiv ceea ce este contaminat, pute și zemuiește, cu sau fără sos de tomate.

Toate aceste sucuri aromate sunt apoi preluate de „salubrist”. Cine este acest „salubrist”? Unul sau doi tipi, de regulă tineri, zâmbitori, sănătoși și plini de viață. Ei poartă echipament de protecție, mănuși și haine colorate, curate (ei sunt protejați de firma la care lucrează). Ei apucă de sacii cu pricina. „Polipii” sunt târâți pe coridoare, prin lift, apoi târșâiți pe scările exterioare, aruncați în mașini și pleacă. În urma lor rămâne aceea urmă urât mirositoare, stătută, vâscoasă și remanentă și o întrebare: oare acesta este sistemul de gestiune a deșeurilor valorificabile provenite din deșeurile menajere colectate de la populație, așa cum și l-au imaginat cei care au scris Legea 101 modificată 2014? Unde este igiena, unde este grija pentru cei care pleacă dimineața la serviciu, spălați, parfumați, călcați? Unde este grija pentru copiii care se duc la joacă afară sau „urcă„ acasă, la masă? Unde este echipamentul lor de protecție?

Fără echipament de protecție, fără decontaminare, populația este supusă unui contact de lungă durată, permanent și evolutiv cu demonii nevăzuți ai târșâitului de gunoaie prin scările de bloc și prin lifturi.

Am făcut un tur de lume să văd cum funcționează același sistem de gestionare a deșeurilor menajere la alții:

Balcik, Bulgaria - zona mixtă turistică și localnici. Aici se aruncă deșeurile în funcție de proprietățile lor:Barcelona, Catalonia/Spania. Zonă rezidențială:


Roma, Italia. Zonă rezidențială:


Roland Garros, Paris, Franța: zonă intens populată în sezonul de tenis.
Avem și noi versiunea stradală a colectării separate a deșeurilor provenite de la populație, dar despre aceasta într-un articol viitor.

Până atunci va urez sa fiți buni și să colectați separat plasticul, hârtia, cartonul, metalul și sticla provenite din deșeul menajer. Și nu uitați: becurile uzate, bateriile uzate și altele care alcătuiesc componenta periculoase a deșeului menajer să nu ajungă la tomberon. Sunt soluții diferite pentru ca aceste deșeuri periculoase să ajungă acolo unde trebuie. Și nu uitați să vă protejați singuri de demonii nevăzuți ai colectării selective din blocuri.
Trimiteți un comentariu