10 septembrie 2014

Cum am ajuns să îi cunosc pe copiii de la Valea Plopului

Există un mod confortabil în care poți să-i cunoști pe copiii de la Valea Plopului: să vezi la televizor emisiunea despre copiii orfani de la Valea Plopului. Celălalt mod este să ajungi până acolo și să încerci această emoție dăruind ceva acelor copii. Eu le-am încercat pe amândouă, în această ordine.

Copiii de la Valea Plopului trăiesc într-o lume închisă într-o vale cu un plop, total diferită de lumea urbană de unde venim majoritatea și cu care se intersectează doar ca noțiune de timp. Este lumea creată de părintele Nicolae Tănase, cel care a adus în familia lui 430 de suflete orfane.

Această lume mi-a fost dezvăluită de către un grup de tineri pe care i-am cunoscut ca urmare a unei întâmplări fericite de la cursurile de deșeuri. La unul dintre cursurile pe care le-am ținut, l-am cunoscut pe Vali. El a fost liantul între mine și copiii de la Valea Plopului. Tot el mi l-a prezentat pe Ștefan, sufletul acestei acțiuni. 

***
Totul este planificat. Ne întâlnim jos în parcare. În camionul ce va ajunge la mine există un loc liber care îmi este destinat. La ora 4 dimineața, Vali a plecat de acasă. La ora 6, camionul a început să fie umplut cu tot felul de lucruri trebuincioase copiilor, adunate de la suflete inimoase și de la depozitul de frig de la Danone.

La 9.40, camionul face o curbă leneșă, greoi, apoi se îndreaptă spre mine. Se deschide o ușă și văd un zâmbet larg. Vali a ajuns, iar misiunea pentru mine acum începe.

Ajungem la locul de întâlnire și de plecare în caravană, o benzinărie situată undeva în nordul Ploieștiului. Trei mașini sunt deja parcate acolo, ne așteaptă. Sunt 11 tineri care merg pentru a duce donațiile la copiii lui Tănase.

Valea Plopului nu este un sat obișnuit. Aici este locul unde aproape 500 de suflete (mai precis 430 orfani și cei care stau pe lingă aceștia) trăiesc împreună visul unei familii mari care s-a înființat aici din dragostea unor oameni speciali. Este o lume cu mulți pitici iuți, sprinteni și cu mult zâmbet pe față.

Cei din fotografie sunt o parte foarte mică a familiei, însă convingătoare pentru ochiul celui care vine din afară că plaiurile acestea sunt ale zâmbetului și ale copilăriei. Cel din prim plan este Luci. Mai apoi a apărut și Florin (pe el îl puteți găsi pe Facebook sub numele de Florin Florin). 

Apoi au mai apărut și alții, toți curați, îngrijiți, cu mult chef de joacă și dornici să atingă aparatul de fotografiat.

Dar să revenim la misiunea noastră. Camionul a fost așezat în poziția de descărcare: hrană, îmbrăcăminte, jucării, ghiozdane, încălțăminte, rechizite, căci începe școala în curând. Repede, m-am încadrat și eu în plutonul de descărcat.

Totul a decurs conform planului. Camionul a fost descărcat braț după braț, mână după mână, iar în final toate au fost depozitate la locul stabilit - camera în care se adună liniștea zilelor ce urmează să fie pentru copiii din familia preotului Nicolae Tănase. 

Astfel de ajutoare sunt esențiale pentru Valea Plopului. Orice ajutor aici este binevenit și potrivit. Cei 11 tineri din echipă și subsemnatul au fost răsplătiți de zâmbetul celor care sunt puțin mai bogați cu lucruri trebuincioase, dar și cu sentimentul că nu sunt singuri, uitați între munți și păduri.

Părintele Nicolae Tănase, de față la toate câte s-au întâmplat acolo, ne-a răsplătit cu bucate calde și cu o vorbă de duh. El a binecuvântat hrana și a mulțumit sufletelor călătorilor.

Trebuie să vă spun că m-am simțit unul de-al lor, și asta pentru că am fost asimilat imediat, iar sentimentul de a aparține acestei mici lumi minunate m-a făcut să mă simt viu. Este un sentiment minunat.

Înainte de plecare a urmat poza de grup și noi planuri cu privire la revenirea în Valea Plopului. Copiii și părintele Nicolae Tănase mai au nevoie de această echipă, iar ei au promis că se reîntorc.

În ordinea în care apar în fotografie, echipa este formată din (de la stânga la dreapta): Andreea Elena Nistor, Andrei Bobeica, Fatyma Kocheiche, Alexandru Tofan, Tiberiu Ioan, Tudor Denis, Ștefan Niculae, Mihai Petrescu, Mirela Niculae (soția lui Ștefan), Sterpu Andrei Iulian și  Valentin Dragomir (Vali).

Chiar dacă nu au ajuns acolo în acea zi, au mai participat cu donații și colegii lor de la Danone: Erika Iordache, Simona Sandu, Carmen Puiu, Cornel Petrache, Adrian Pirau, Ruxandra Ranja și „HR”-ul, Nicoleta Grosu, Cristi Săvulescu, Cristina Constantin, Andra Daroiu, Iulia Budaca, precum și alții care urmează aici: Stănescu Radu, Petre Vladimir, Bianca Bercea, Real Transilvania FC (echipa românilor stabiliți în Irlanda), Editura Corint și regimuldeseurilor.ro.

În ceea ce mă privește, nu aș fi avut această experiență dacă nu ar fi existat fostul meu ”elev” de la un curs de deșeuri, devenit între timp un bun prieten. El este aici, în fotografie, lângă mine: mulțumesc Vali și mulțumesc întregii echipe!

Mai multe informații despre cum îi puteți ajuta pe copiii de la Valea Plopului găsiți aici.

Galeria foto completă aici.
Trimiteți un comentariu