9 septembrie 2015

Noul ISO 14001-2015 în 10 capitole

Așa cum am promis, de astăzi voi prezenta o scurtă introducere în ceea ce urmează să fie noua versiune a lui ISO14001-2015. Urmează să fie, pentru că acum este disponibilă pe piață o versiune de lucru finală, codificată de către ISO drept FDIS (The Final Draft International Standard).

Când vezi pentru prima oară un document precum ISO14001-2015(FDIS) nu poți să nu sari direct la cuprins. Acolo înțelegi dacă standardul e mai lung sau mai scurt decât versiunea anterioară. Versiunea 2004 conține 4 capitole din care numai capitolul 4 cu cerințe pentru sistemul de management de mediu. Versiunea 2015 conține 10 capitole, cele de la 4 la 10 prezintă cerințele pentru sistemul de management de mediu. Putem observa că noua versiune de standard ne pune la treabă.

O lectură printre titlurile și subtitlurile din cuprins atrage atenția la termeni noi și anume:
-    Cunoașterea organizației și contextul acesteia
-    Înțelegerea nevoilor și așteptărilor părților interesate
-    Leadership
-    Măsuri pentru abordarea riscurilor și oportunităților
-    Obligații de conformare
-    Acțiuni de planificare
-    Suport
-    Informație documentată
-    Îmbunătățire continuă

Să înțeleg că noua versiune a standardului trece din două dimensiuni (organizație-mediu) în spațiul tridimensional („organizație” versus „părți interesate” prin supa definită de „mediu”)? Ca să nu mai vorbim de a patra dimensiune - „chestiuni ale afacerii”: leadership, risc, oportunități, obiecte cu care nu suntem familiarizați atunci când mișcăm sistemul de management de mediu ca să îmbunătățim mediul.

Evident, cuprinsul noului standard conține și elemente familiare, precum aspecte de mediu, politică de mediu, obiective etc.

Trecem la pasul următor: termeni și definiții noi? 34 termeni în versiunea nouă față de numai 20 în versiunea veche. Se pare că și aici noul document ne trimite la lectură (un articol separat va aborda această temă).

Să înțelegem. Noua versiune vine cu structură nouă, termeni noi și definiții noi, cerințe mai multe, mai sofisticate.

Să vedem cum arată conținutul noului standard și care sunt părțile echivalente cu vechea versiune (comparația este prezentată în anexă la noua versiune ISO14001-2015(FDIS)).
Structura de conținut mai prezintă și anexele aparținătoare. Nu discut aici despre acestea.

Ce trebuie să reținem? O legătură între vechi și nou există, iar aceasta ne este prezentată în tabelul de mai sus, anexă la standardul ISO 14001-2015(FDIS). Acest lucru ajută organizațiile care deja au implementat un sistem de management de mediu conform capitolului 4 din ISO14001-2004 să știe ce trebuie să păstreze și ce trebuie să ajusteze atunci când doresc să facă tranziția la versiunea ISO14001-2015.

De ce 10 capitole? Este o chestiune care nu ține neapărat de mediu și de sistemul de management de mediu. 10 capitole înseamnă „Anexa SL”, iar Anexa SL este o structură de nivel înalt, așa cum îi place să i se spună, care se dorește:
(1) a fi unică pentru tot ceea ce înseamnă de acum înainte ca standard în domeniul sistemelor de management, fie ele al calității, de mediu, al sănătății și securității ocupaționale etc. tot ceea ce este produs ISO;
(2) text de bază identic; și
(3) termeni și definiții comune. 

Pot apare variații de structură, numai la nivelul sub-capitolelor, iar acest lucru variază în funcție de scopul sistemului de management descris.

Vă aștept cu următorul articol săptămâna viitoare.

Până atunci toate cele bune!

Și nu uitați, vă aștept la cursurile dedicate ISO 14001-2015, manager mediu, auditor mediu, audit de deșeuri și legislație privind deșeurile.

ACUM înscrierea la cursurile menționate mai sus se poate face și la numărul de telefon 021.314.14.30 sau mobil 072.611.69.18

Vă aștept cu drag!


Trimiteți un comentariu