14 septembrie 2015

Noul ISO 14001-2015, orientarea spre „rezultate așteptate”

ISO 14001-2015 este o versiune îmbunătățită a standardului pentru sisteme de management de mediu din 2004, îmbunătățire care vine în primul rând dintr-o analiză a ceea ce a mers bine, dar mai mult, ceea ce nu a mers atât de bine în versiunea precedentă.

Una dintre problemele identificate în versiunea anterioară a fost lipsa orientării sistemelor de management de mediu către îndeplinirea rezultatelor așteptate. Rezultate așteptate sau rezultate intenționate. Cine sunt rezultatele așteptate și ce rol au ele?

Dacă în versiunea 2004 corelarea dintre „sistemul de management de mediu”, „obiective” și „performanța de mediu” era una mai mult legată de sistem – obiective, sistem – performanță și mai puțin spre deloc obiective – performanță, noua versiune vine cu precizarea că rezultate așteptate se referă la ceea ce planifici și ceea ce aștepți să se întâmple în final: planifici obiective (cerința 6.2) și dorești să obții în final performanță de mediu (cerința 4.4).
Lucrul acesta este întărit și de o altă cerință care este activată de sistem în același scop: monitorizarea îndeplinirii obiectivelor de mediu. Dacă în versiunea 2004 monitorizarea de mediu avea ca obiect central activitățile cu impact semnificativ asupra mediului, versiunea 2015 aduce explicit monitorizarea și în zona obiectivelor de mediu (cerința 6.2.1 litera c. – Obiectivele trebuie să fie monitorizate de către organizație). Ce înseamnă toată această poveste? În primul rând, că sistemele de management de mediu au ca scop final producerea de performanță de mediu, iar doi, această performanță, se produce prin definirea și punerea în aplicare de obiective de mediu. Obiectivele de mediu sunt elementul central în cadrul sistemelor atunci când ele sunt deja definite și puse în aplicare. Totul se învârte în jurul lor. Ele sunt generate de sistem și traduse în rezultate așteptate prin performanță de mediu.

Pentru organizațiile care au implementat sisteme de management de mediu și care produc rezultate, aceste rezultate trebuie privite prin ceea sistemele au planificat (adică obiective) și ceea ce au obținut (adică obiective finalizate), adică performanță de mediu. Am explicat la cursurile dedicate sistemelor de management de mediu că această performanță de mediu este măsurabilă. Ea poate fi pozitivă, zero sau negativă. Nu este o rușine să recunoaștem unde am ajuns cu această performanță de mediu, evident dacă ea este altfel decât pozitivă. Dacă am planificat nimic, am obținut nimic, dacă am planificat prea mult, am obținut puțin. Dar acesta este un subiect de curs și nu îl voi discuta aici.

Ce mai aduce nou versiunea ISO 14001-2015 în această zonă: criterii și indicatori asociați cu procesul de monitorizare. Și aceste noțiuni le voi discuta pe larg la cursul dedicat schimbărilor aduse de noul Standard Internațional ISO 14001-2015.

Vă aștept cu următorul articol săptămâna viitoare.
Până atunci toate cele bune!
Și nu uitați, vă aștept la cursurile dedicate ISO 14001-2015, manager mediu, auditor mediu, audit de deșeuri și legislație privind deșeurile.

ACUM înscrierea la cursurile menționate mai sus se poate face și la numărul de telefon 021.314.14.30 sau mobil 072.611.69.18
Vă aștept cu drag!

Următoarea sesiune de cursuri ISO14001-2015: octombrie 2015.
Trimiteți un comentariu